Schieten vanuit de heup

Scene uit “the hunt for the Red October” (geweldige film trouwens), Russische duikbootkapitein (Sean Connery) met overloopplannen wordt gevraagd wat er kan gebeuren als zij de Amerikanen tegenkomen. Nou, zegt hij: twee dingen, of we treffen een ‘cowboy’ en dan zijn we dood, of we treffen iemand die nadenkt en dan hebben we een kans.

Van de week overkwam het me weer. Mij werd gevraagd wat ik deed. Ik vertelde dat ik coach en trainer was. En wat ik zoal aan trainingen gaf dan. Ik vertelde enthousiast dat ik een training “Onderhandelen voor aardige vrouwen” had ontwikkeld die…. Ik kon niet eens meer uitspreken wat ik wilde zeggen. Gelijk kreeg ik een giftige oratie die begon met “Belachelijk…”, over mannen en vrouwen die gelijk zijn en dat dit in Nederland toch vooral het geval is en dat ik zaken overdreef en waar had ik het nou helemaal over. Let wel, ik had nog niets verteld over de achtergronden van de training en waarom ik de training zo belangrijk vond. Ik kon er niet eens tussenkomen, want de vrouw in kwestie stampte woedend weg mij met open mond achterlatend.

Nou krijg ik inderdaad vriendelijke vragen van mannen en vrouwen waarom deze training dan toch gericht is op vrouwen, want er zijn toch ook (te) aardige mannen. Dus voor de nadenkende mensch wil ik daar wel op ingaan. Wat mij triggerde was het volgende:

 • Het inkomensverschil, ofwel the gender pay gap, tussen mannen en vrouwen in Nederland is niet kleiner geworden. Gemiddeld bedraagt het inkomen van vrouwen 81% van dat van mannen. Ook als er gekeken wordt naar de vergelijking van gelijksoortige functies in gelijksoortige beroepsgroepen. Bij jongeren is het verschil ongeveer 10%, terwijl bij 45+ ers het verschil kan oplopen tot 35%. (bron CBS)

Ik ben ervan overtuigd dat het inkomensverschil niet komt door uitbuitende werkgevers of slechte leidinggevenden. Echt niet. (er bestáán natuurlijk wel voorbeelden…). Ik denk eerder dat vrouwen op welk niveau dan ook het moeilijk(er) vinden om voor zichzelf op te komen en om zich te profileren. Dit blijkt ook uit diverse onderzoeken. Wat zeggen die onderzoeken dan zoal?

 • Vrouwen zijn effectiever dan mannen als zij voor anderen onderhandelen. Zij worden geprikkeld door ‘onrecht’.
 • Vrouwen vinden onderhandelen voor zichzelf lastig.
 • Mannen vragen 8x eerder om promotie of salarisverhoging dan vrouwen.
 • Vrouwen willen het eerst ‘verdienen’; mannen vinden dat ze het waard zijn.
 • Vrouwen vragen 14 maanden later om salarisverhoging dan mannen.
 • Vrouwen hebben vaker een indirecte manier van praten, mannen zien dit als een teken van onzekerheid, incompetentie, of onvermogen om gezag uit te stralen.

Toen ik dit allemaal las herkende ik veel van mijzelf. Toen ik er met vrouwen in mijn vrienden- en kennissenkring over sprak bleek, dat ik daarin niet alleen stond. Dat was voor mij het moment om deze training te ontwikkelen, waarin aandacht is voor innerlijke drijfveren en drempels en natuurlijk ook voor “hoe het moet” met behoud van relatie!

2 reacties

 1. Onlangs ben ik als ‘side kick’ actief geweest bij een debat over ‘Vrouwen en economische zelfstandigheid’ tijdens Internationale Vrouwendag.
  Ik checkte – voor mijn column http://www.lindamiriam.com hierover en voor het verslag- de feiten. De cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (o.a. Deeltijd in Nederland in hoofdlijnen, Den Haag, mei 2009 – het meest recente onderzoek) liegen niet. Vrouwen werken veelal parttime en verdienen inderdaad 8 tot 9 procent minder dan mannen in soortgelijke functies. En slechts 48 procent (volgens de laatste cijfers) van de werkende vrouwen is economisch zelfstandig.
  Dus, ja, jouw werk en je trainingen zijn zeker nuttig. En nodig.

  • Dank voor je reactie Linda! Ik zag dat je op je blog in eerste instantie dezelfde reactie had als ik een paar jaar geleden. Ongeloof. Dat uit zich bij mij daarna in nieuwsgierigheid en een wat weerspannige houding “daar gaan we wat aan doen!” En ziedaar. Trainingen, presentaties, workshops en een blog. Ha’k nie gedacht, toen.

Reageren is niet mogelijk