Het misverstand van de macht

Jaren geleden vertelde een vriendin mij verbijsterd het verhaal van haar 4 jarige zoon die die avond niet wilde eten. Ze gaf hem een ultimatum: eten, of je nu gaat naar bed, zonder tv (Sesamstraat). Haar zoon keek haar aan, keek naar z’n bord en keek haar weer aan. Zonder een woord te zeggen greep hij z’n knuffel en ging naar bed.

Of het volgende voorbeeld dan. Kleuterzoon van andere vriendin gaf aan dat hij best iets wilde doen (opruimen of iets dergelijks), maar dan wilde hij wel… Waarop mijn vriendin zei dat dit chantage was. Haar zoontje zei verbluft: “maar jij doet het de hele tijd!”.
Kinderen hebben het al haarfijn in de gaten. In de buitenwereld kan jij groot en machtig zijn, of goed in je werk, of een hele goede manager, maar zij weten drommels goed dat dit er niet toe doet. Zij ruiken op 2 km afstand dat jij iets van hen wilt en dat zij daarin een zekere machtspositie hebben. Bovendien laten ze je weten dat zij jou een gunst verlenen, of niet.

Veel mensen denken, dat een grote partij waarmee onderhandeld wordt alle troeven in handen heeft. Zij zijn immers klein en willen ‘iets’ van de grote partij. De grote partij kan hierdoor alle voorwaarden stellen. Zo is de vooronderstelling.

Vergeten wordt dat een kleine partij ook iets te bieden heeft aan een grote partij. Zaak is om te achterhalen wat dat precies is. Een aantal vragen die je in ieder geval moet stellen zijn de volgende:
• Wat heb ik dat de andere partij wilt hebben?
• Wat is het belang dat de andere partij daaraan hecht?
• Wat wil ik van de andere partij hebben?
• Wat is mijn belang hierbij?
• Wanneer loop ik weg?
• Wat is ons wederzijdse voordeel?

Het lijkt voor de hand liggend, maar het antwoord kan in eerste instantie nooit geld zijn. Bijvoorbeeld: de andere partij kan belang hebben bij een voordelige verkoop, omdat zij weten dat de nieuwe voorraad er al aan komt, of dat er een nieuw model auto, computer, vul maar in, morgen op de stoep staat, of dat dit net de ene verkoop is waardoor een bonus kan worden binnengehaald.

Aan jou de schone taak om je huiswerk te doen en de belangen te achterhalen.

Reageren is niet mogelijk