Ik beïnvloed, jij beïnvloedt, wij beïnvloeden

Eén van de leerdoelen die mijn cursisten vaak aangeven is dat zij graag dingen gedaan willen krijgen. Ooit heb ik dit samengevat als “je bedoelt beïnvloeden?”. De vrouw in kwestie reageerde als door een wesp gestoken. Ze hield niet van manipulatie, ze houdt niet van manipulatie, zij zag genoeg manipulatie om zich heen en zij ging in de toekomst ook niet manipuleren, zij paste daarvoor. Mijn vraag daarop was “En? Werkt het?” Haar antwoord was, dat zij zich genegeerd voelde. Er moest iets veranderen, maar wat? Om te beginnen haar mindset over manipulatie en beïnvloeding.

Manipulatie en beïnvloeden
Vrouwen hebben iets met manipulatie. Dat wil zeggen, zij verafschuwen het. Het ligt niet in het normen en waardenpakket. Het woord en het doen hebben iets stiekems en gemeens. Het wordt uitgelegd als onterecht je zin krijgen. Iedereen heeft ervaring met het spelen op je gevoel, het jammeren, het zeuren, of het toppunt: in tranen uitbarsten om iets gedaan te krijgen. Dat doe je zelf niet natuurlijk, dat zijn de anderen.
Hier ligt dus de crux. Na manipulatie doe je iets tegen je zin.

Beïnvloeden ligt wat minder gevoelig, maar klinkt ook niet fijn en vrouwen willen eigenlijk ook niet met dat woord geassocieerd worden. Ik ga jullie teleurstellen. Beïnvloeden doen we allemaal! Ooit wel eens parfum of make-up gebruikt? Of dat leuke jurkje, pakje, of bloesje aangedaan? Of iets belangeloos voor een ander gedaan? Juist, dat dacht ik al.

Beïnvloeden doe je bewust en (meestal) onbewust dagelijks. Dagelijks (eigenlijk minuutlijks) heb je invloed op jouw omgeving. Door de manier waarop jij je kleedt, waarop je kijkt, waarop jij je lichaam neerzet – schouders naar binnen gebogen of fier rechtop, waarop je non-verbaal commentaar geeft (wie heeft niet in afkeer met de ogen gerold?). Herkenbaar?

Neutraal gezegd: beïnvloeding is invloed uitoefenen op iemands handelen, gedrag, opvattingen of werk om dingen gedaan krijgen die je wilt, op een manier die niet schadelijk is voor de ander. Als de ander zich wel beschadigd of opgelicht voelt, of iets tegen zijn of haar zin in doet, spreek je over manipulatie.

Dit gezegd hebbende, is je mindset veranderd? Kijk je nu anders naar beïnvloeding? Dan heb ik je beïnvloed :-).

Beïnvloeden en onderhandelen
Bij onderhandelingen kan je beïnvloedingsmechanismes inzetten om je zin te krijgen. Robert Cialdini heeft in zijn fantastische boek “Invloed” zes van die mechanismes beschreven en in voorbeelden uitgewerkt. Het komt neer op:
1. Wederkerigheid: geven en nemen;
2. Consistentie;
3. Sociale bewijskracht;
4. Sympathie;
5. Autoriteit;
6. Schaarste.

In volgende blogs geef ik aan hoe dat voor jou kan werken.

Eén reactie

  1. Anita Brouwer

    Volgens mij doe ik al aan beinvloeding zolang ik me kan herinneren. Ook wel eens aan manipulatie hoor, maar ik maak toch een duidelijk onderscheid tussen die twee. Ik vind manipulatie iets negatiefs hebben; iets dat een schuldgevoel kan achterlaten. Het hele leven bestaat uit geven en nemen en je geeft vaak datgene, wat je zelf zou willen ontvangen. Dat zou je manipulatie kunnen noemen, maar ik denk dat de meetse mensen vanuit hun eigen behoefte werken. Het kan geen kwaad je bewust te zijn van de wijze waarop je de ander beinvloedt of kunt beinvloeden. Dat is goed voor jezelf en goed voor de ander, omdat je je in diens behoeften inleeft. Het kan je helpen om je doel te bereiken zonder de ander te schaden. Het moet echter geen manipulatie worden.
    Anita

Reageren is niet mogelijk